Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Ringoven - Het verleden zichtbaar maken

Kunst
toon vergroting Ringoven - Het verleden zichtbaar maken
toon vergroting Ringoven - Het verleden zichtbaar maken
toon vergroting Ringoven - Het verleden zichtbaar maken

Langgerekte vorm met afgeronde hoeken, opgebouwd uit gebakken stenen. De Vrooms fascinatie geldt de oude ringoven van de vroegere steenfabriek Rusthoven. Ze herkent er het architectonisch idioom in van haar door klassieke en sacrale vormentaal geïnspireerde sculpturen. Haar beeld is samengesteld uit stenen die zijn gebakken in een van de twee steenfabrieken die er nog over waren van de vele die Groningen eens telde. De stoere 'arena' wat verscholen tussen struiken en wuivend riet, wordt door de uitkragende zijwanden en half cirkelvormig openingen ook weer lichtvoetig.

Het kunstwerk is gerealiseerd tijdens de manifestatie De Sculptuur van het Landschap in 1993. Aanleiding hiertoe was de herinrichting van het gebied en de voltooiing van de restauratie van de Borg Rusthoven. Elf kunstenaars die gewend waren in een landschap te werken, werd gevraagd het gebied te komen bekijken en er in de vorm van een kunstwerk op te reageren. De organisatie van de manifestatie berustte bij Annet Bakker, beeldend kunstenaar en bewoonster van de borg Rusthoven en Wim Boetze, de architect van de herinrichting.
De kunstenaars transformeerden de omgeving niet tot decor, maar gingen in op het gebied zelf, versterkende beeldende kracht van het landschap. Waar sommige kunstenaars hun werk toespitsten op een specifieke plek of sfeer, zochten anderen het in het grote gebaar.
Het beeld is aangekocht door de gemeente Appingedam.

Bron: Beelden maken Rusthoven tot brandpunt van kunst, Herma Hekkema, NvhN, 30-07-1993

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer