Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van Peter van Haagen

Aldel

Delfzijl - Metaalpark

afdrukken Ladysmith

Kunst
toon vergroting Ladysmith
toon vergroting Ladysmith
toon vergroting Ladysmith

Ladysmith is de naam van een gehucht dat begin 1900 werd gesticht door timmerman Janske Bruggemann. Hij sympathiseerde met de Nederlandse boeren in Zuid-Afrika die in de Boerenoorlog streden tegen de Engelsen. Hij doopte de plek aan de dijk bij Delfzijl om in Ladysmith. Er stonden zeven huisjes van overwegend kleigravers. Het gehucht werd in 1974 met de grond gelijkgemaakt omdat de zeedijk moest worden opgehoogd.
Een deel van de oude zijdijk is nog steeds te zien. Wat verder resteert is een ruïne, een onderdeel van het kunstproject dat in 1976 werd gerealiseerd door beeldend kunstenaar Peter van Haagen (Voko Lichen). Het kunstproject symboliseerde de afbraak van de huisjes in Ladysmith.

In 1976 werden plannen gemaakt voor het gebied Voolhok en Ladysmith ten noorden van Delfzijl. Dit resulteerde in de uitvoering van een landschapspark, wijkpark, het ontwerp van een hierbinnen gelegen zitgelegenheid/kinderspeelplaats/rustplaats in de groenstrook, gebouwd op de oude fundamenten van Ladysmith. Kinderen van de twee voormalige basisscholen De Viking en De Morgenster maakten mozaïeken voor de zitkuil.

Ladysmith is alleen lopend en per fiets bereikbaar.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer