Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Wierden Biessum

Architectuur
toon vergroting Wierden Biessum

De bewoners van Biessum kerkten in Uitwierde, vandaar het ontbreken van een kerk. Uitwierde was het kerkelijk centrum ten noorden van het Damsterdiep.
Het is waarschijnlijk dat hier in de Romeinse tijd een nederzetting werd gesticht bestaande uit enkele afzonderlijke boerderijen. Vanwege de vele overstromingen hebben de bewoners hun huisplaatsen opgehoogd en langzamerhand zijn deze aaneen gegroeid tot één grote ronde wierde.
De boerderijen zijn inmiddels op één na verdwenen. De ringweg, de stervormige verkaveling van het land en de hoogteverschillen zijn echter goed bewaard gebleven. Daarmee is Biessum een mooi voorbeeld van een gaaf radiair wierdedorp. Veel wierden zijn immers rond 1900 afgegraven vanwege hun vruchtbare grond. Biessum is daarom een archeologisch monument.
Vroeger lagen de voorhuizen van de boerderijen naar het centrum van de wierde toe gericht, De schuur lag aan de rondweg, de Ossenweg. Op deze manier kon men de gier gemakkelijk laten weglopen en afvoeren. In het centrum van een wierde lag vaak de gezamenlijke zoetwatervijver en de kerk. Het was vaak ook de marktplaats.

Ten zuidwesten van Biessum ligt de kleine, onbewoonde wierde Ringum.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer