Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Bank

Kunst
toon vergroting Bank
toon vergroting Bank
toon vergroting Bank

Erna Nijman omarmt met haar kunstwerk het landschap. Op een heuveltje aan de noordoostkant van het terrein plaatste ze een met een gebogen wand afgeschermde bank. Het roze zitobject schermt niet alleen de straffe noordenwinden af, maar ook de gestage ruis van het autoverkeer op de weg naar Delfzijl. Zo wordt een moment van bezinning gecreƫerd, van beschouwing van de natuur, zij het een uitgesproken gecultiveerde.

Het kunstwerk is gerealiseerd tijdens de manifestatie De Sculptuur van het Landschap in 1993. Aanleiding hiertoe was de herinrichting van het gebied en de voltooiing van de restauratie van de Borg Rusthoven. Elf kunstenaars die gewend waren in een landschap te werken, werd gevraagd het gebied te komen bekijken en er in de vorm van een kunstwerk op te reageren. De organisatie van de manifestatie berustte bij Annet Bakker, beeldend kunstenaar en bewoonster van de borg Rusthoven en Wim Boetze, de architect van de herinrichting.
De kunstenaars transformeerden de omgeving niet tot decor, maar gingen in op het gebied zelf, versterkende beeldende kracht van het landschap. Waar sommige kunstenaars hun werk toespitsten op een specifieke plek of sfeer, zochten anderen het in het grote gebaar.
Het beeld is aangekocht door de gemeente Appingedam.

Bron: Beelden maken Rusthoven tot brandpunt van kunst, Herma Hekkema, NvhN, 30-07-1993

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer