Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Kerkgebouw

Architectuur
toon vergroting Kerkgebouw
toon vergroting Kerkgebouw
toon vergroting Kerkgebouw

De kerk, die in de 13de eeuw gebouwd werd, is prachtig gelegen op een wierde met een gracht eromheen. Het eenvoudige zaalkerkjes heeft een vijfzijdig gesloten koor.
Alleen de westgevel, waar ook de ingang van de kerk is, is halverwege de 19de eeuw vernieuwd en voorzien van forse steunberen. In de zuidmuur hebben brede en hoge rondboogvensters de plaats ingenomen van kleine romaanse vensters. In de koormuren daarentegen zijn smalle en hoge vensters aangebracht.
De kerk van Oosternieland is gewijd aan de heilige Nicolaas, die de beschermer was van de ambachtslieden, schippers en boeren die destijds in Oosternieland zullen hebben geleefd. Deze 4de-eeuwse heilige was bisschop van Myra in Klein-Azië. In Nederland werd zijn verering door kooplieden geïntroduceerd en is hij vooral bekend gebleven onder de naam Sinterklaas.

De kerk wordt overdekt door meloenvormige koepelgewelven, die elk acht ribben tellen die in een rozet samenkomen. De 13de- en 15de-eeuwse beschilderingen in geometrische patronen markeren de gewelven op decoratieve wijze en dragen bij tot het sfeervolle interieur.
De kerk bezit 18de-eeuws meubilair, waaronder een eenvoudige preekstoel uit 1773 in Louis XV-stijl die tegen de oostmuur is geplaatst. De avondmaalstafel is uit dezelfde
Eeuw. Bij de ingang ligt een altaarsteen die als grafsteen gebruikt is. In het koor liggen een aantal 18de-eeuwse grafzerken o.a. van H. R. Warmolts en E. Engelma met hun echtgenoten.
Het kabinetorgel werd in 1805 gebouwd door Albertus van Gruisen, van origine een Groninger. Ruim een eeuw later werd het huisorgel in de kerk geplaatst achter een zinken pijpfront op de galerij boven de ingang. Het orgel is in de jaren 1989-‘90 gereconstrueerd door de gebroeders Reil. In april 1990 is het opnieuw in gebruik genomen.

Bron: Plas, Harm en Plas Wim (2008) Religieus erfgoed in Groningen: oude kerken in de ommelanden. Bedum: Profiel Uitgeverij

De kerk is in het bezit van de Stichting Oude Groninger kerken.

De kerk van Oosternieland maakt onderdeel uit van het project Landmerken

Kenmerken

  • Locatie: Oosternieland - Oosternielandsterweg 12
  • Plaats: Oosternieland
  • Bouwjaar: 13de Eeuws
  • Onderdeel van project: Landmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer