Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Brug

Architectuur
toon vergroting Brug
toon vergroting Brug
toon vergroting Brug

Vaste voetgangersBRUG over de Oude Maar/Uithuizermeedstermaar, gelegen in het open land ten noorden van de Noorderweg. De brug maakte vroeger waarschijnlijk deel uit van een kerkpad naar Uithuizen. Omstreeks 1926 is de brug vermoedelijk vervangen door het huidige brug. Dit type brug wordt in het noorden van het land "hoogholtje" genoemd. Gewoonlijk wordt hier een houten of ijzeren brug onder verstaan; een betonnen versie is een zeldzaamheid. Om het krimpen en uitzetten van het beton op te vangen zijn in de brug een paar voegen aangebracht.

De brug is bereikbaar via een betonnen fiets-/voetpad dat noordwaarts het land ingaat vanaf de Noorderweg even buiten Zandeweer.


Omschrijving

VoetgangersBRUG van gewapend beton over de Uithuizermeedstermaar. De brug bestaat uit twee opwaartse delen waartussen het vlakke brugdek is geplaatst. De opwaartse delen hebben betonnen traptreden met aan de westzijde een smalle rand voor de fiets. De brugleuningen bestaan uit betonnen pijlers met trapeziumvormige beginpijlers, met elkaar verbonden door twee stalen buizen.

Kenmerken

  • Locatie: Zandeweer - t Hoogholtje
  • Plaats: Zandeweer
  • Bouwjaar: Omstreeks 1926

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer