Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Boerderij

Architectuur
toon vergroting Boerderij
toon vergroting Boerderij
toon vergroting Boerderij

Aan de boerderij Kloosterwijtwerd is vanouds verbonden geweest de historisch belangrijke boerderij Kruijsstee. Deze boerenplaats behoorde ook aan het klooster te Rottum, het huis was van de pachtboer. In de tijd van de Hervorming werd de boerderij bewoond door Katholieken en fungeerde het als wijkplaats.
Op een omgracht terrein ligte de kop-hals-rompboerderij waarvan het voorhuis zeven travee├źn diep is en twee vertrekken bevat. Op een kleine gevelsteen is het jaartal 1607 aangegeven. Het voorste vertrek beslaat de volle breedte van het voorhuis en heeft aan de binnenhoek een kastenwand boven een kelder.
Kruijsstee is de enige boerderij in de Provincie Groningen met de woonkamer nog in oud-Groninger stijl. De authentieke woonkamer bevat nog de typische oud-Groninger smalle stenen vensters met tussendorpel en kleine ruitjes, een vroeg 17de-eeuwse schoorsteen met gebeeldhouwde wangen, een fries met tussen de wapenstenen een voorstelling van de Verkondiging en in het achtervlak tegels waaronder vier tableaus en oude bedsteden.

Bij de boerderij Kruijsstee hoort de legende van de twee zwanen die daar een kruis aan land brachten dat vervolgens door twee uit het niets opduikende ossen naar het klooster Wijtwerd werd gesleept.

Kenmerken

  • Locatie: Usquert - Westerhornseweg 13
  • Plaats: Usquert
  • Bouwjaar: 1607

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer