Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Horeca-onderneming

Architectuur
toon vergroting Horeca-onderneming
toon vergroting Horeca-onderneming
toon vergroting Horeca-onderneming

Voormalig HOTEL met woonhuis opgetrokken in een roodbruine baksteen verlevendigd met kalkzandstenen gevelbanden onder een samengesteld zadeldak gedekt met leien (niet origineel). Het dak wordt gesierd door decoratieve gootlijsten en windveren met makelaars en heeft een met koper omhulde schoorsteen op de nok. T-vensters onder een segmentboog met sluit- en aanzetstenen van kalkzandsteen en een boogtrommel gevuld met rode baksteen en kalkzandsteen geleden de gevels.
De hoofdentree bevindt zich aan de zuidzijde in een aangebouwde serre van hout onder een lessenaarsdak. De serre die een rood bakstenen trasraam heeft, heeft aan de voorzijde een schuifdeur met aan weerszijden een driedelige raampartij (oorspronkelijk met roedenverdeling) met als bovenlicht ruitvormige glasruiten binnen decoratief houtwerk, en aan de beide zijkanten een driedelige raampartij, met eronder een getoogde kelderopening. Boven de entree de naam "Huize De Landbouw" (oorspronkelijk "Hotel De Landbouw"). Twee T-vensters flankeren de serre. In het dakvlak boven de entree een dakkapel van roodbruine baksteen met kalkzandstenen gevelband onder een zadeldak met decoratieve windveer en makelaar. In de dakkapel een openslaand venster met twee zijlichten onder een segmentboog met sluit- en aanzetstenen van kalkzandsteen en een boogtrommel met gekleurde baksteen. De topgevel aan de zuidzijde heeft onderin twee T-vensters en bovenin twee T-vensters samengevat onder één segmentboog met trommel; voor de vensters oorspronkelijk een balkon zoals aan de oostgevel. De oostgevel heeft dezelfde indeling alleen is er voor de twee T-vensters in de top een klein houten balkon met opengewerkt hekwerk geplaatst, steunend op drie consoles. In de westgevel bevinden zich een T-venster en openslaande deuren met gemetselde stoep en in de noordgevel een T-venster.

Het aan de noordzijde aangebouwde WOONHUIS met DOORRIT heeft een zadeldak gedekt met dakpanplaten (niet origineel), een nieuwe bakgoot en strakke windveren. De oostgevel heeft twee T-vensters, dubbele schuurdeuren, een trekautomaat (na-oorlogs) en in de top een T-venster met glas-in-lood bovenlicht met aan weerszijden een kleinere versie, alle onder een segmentboog met boogtrommel als bij het hotelgedeelte. In de noordgevel, die wordt geleed door gemetselde pilasters bevinden zich drie ijzeren roosvensters, grote dubbele schuurdeuren en een deur met bovenlicht. De westgevel heeft een glasdeur met bovenlicht en in de top een ijzeren rondvenster. In de hoek die het woongedeelte aan de westzijde maakt met het hotel bevindt zich een platte uitbouw met goot op klossen, waarin een deur (westzijde) en twee kleine houten vensters (noordzijde).

Ten noordwesten van het woonhuis/doorrit een PAARDENSCHUUR die deels uit hout (zuid- en oostgevel) en deels uit rode baksteen is opgetrokken. Het zadeldak met bakgoot en strakke windveren is gedekt met dakpanplaten (nieuw). De zuidgevel heeft diverse vensters en een opgeklampte schuurdeur; de oostgevel heeft dubbele schuurdeuren met ruitvormige kijkgaten erin en dubbele schuurdeuren met een onderdeur; de noordgevel heeft een vijftal kleine vensters; de westgevel een opgeklampte schuurdeur onder een rollaag, twee getoogde halve ijzeren zesruits vensters en een ijzeren roosvenster in de top.

Kenmerken

  • Locatie: Usquert - Stationsstraat 2
  • Plaats: Usquert

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer