Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Boerderij

Architectuur
toon vergroting Boerderij
toon vergroting Boerderij
toon vergroting Boerderij

De historische boerderij Kloosterwijtwerd bevat restanten uit het voormalige klooster van Wijtwerd dat op deze verhoogde plaats, even ten zuiden van de huidige spoorlijn, stond. Het nonnenklooster was verbonden aan het klooster van Rottum en was erg rijk. Het klooster werd gesticht in 1217 en brandde af in 1231. Het werd in latere jaren weer opgebouwd.
Het klooster Wijtwerd werd in 1587 grotendeels verwoest door Spaanse troepen. In 1618 is het klooster Wijtwerd opgeheven.

Boerderij Kloosterwijtwerd is een grote boerderij van het kop-hals-romptype en is blijkens een datumsteen in de voorste puntgevel herbouwd in 1813. Het voorste gedeelte van het voorhuis vormt een groot onderkelderd vertrek met kastenwand tegen de achterwand en schouw tegen de voorgevel.
In de boerderij Kloosterwijtwerd zijn nog overblijfselen uit het klooster aanwezig.
In het halsgedeelte is een gotische schouw aangebracht met twee wapenschilden: het Johannieterkruis en het wapen van Joh. Munter (gestorven 1461) commandeur van Kloosterwijtwerd. In de achterwand replica's van haardstenen, rond een origineel exemplaar gedateerd 1587. In de hal in het schuurgedeelte is een gebeeldhouwd reliƫf ingemetseld voorstellende de kruisdragende Christus met Veronica; beneden twee wapenschilden, met het Johannieterkruis en een met de Franse lelie, die ook in het wapen van Joh.Munter voorkomt. De tuin zou aangelegd zijn ter plaatse waar het klooster gestaan heeft. In de tuin particuliere begraafplaats met kapelletje en toegangspoort, 18e eeuw. Grafzerk voor Evert Josten, overleden 1652.

Kenmerken

  • Locatie: Usquert - Kloosterwijtwerderweg 4
  • Plaats: Usquert
  • Bouwjaar: 1817

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer