Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Werk- woonhuis

Architectuur
toon vergroting Werk- woonhuis
toon vergroting Werk- woonhuis
toon vergroting Werk- woonhuis

WINKELWONING gebouwd in 1899 (Timmerman J.A. Uhl) in opdracht van G. Dusseldorp waarin Eclectische invloeden zijn verwerkt. Het pand dat waarschijnlijk omstreeks 1600 gebouwd was, kreeg in 1899 een nieuw voorhuis en deels een nieuw achterhuis aan de westzijde, waarin Dusseldorp een grossierderij annex kruidenierswinkel vestigde. Rond 1910 werd aan het voorhuis een serre gebouwd, die afgesloten kon worden met een rolluik, dat in 1991 werd vervangen door twee openslaande deuren. Tevens werd in 1991 de oude schuur deels afgebroken ten gunste van een garage; de garage komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De zuidzijde van het huis, die vanaf de openbare weg niet zichtbaar is, was voor de afbraak van de oude schuur binnenmuur.

In de westzijde links een paneeldeur met bovenlicht waarin een gietijzeren decoratie; gemetselde stoep van drie treden. Aan de rechterzijde een H- en een T-venster, waaronder twee keldervensters met diefijzer. In de top een vierdelig venster.

Aan de noordzijde, de achterzijde, op het dakvlak een dakkapel. Aan deze zijde is het achterhuis aangebouwd.
De opdrachtgever G. Dusseldorp had naast deze winkel ook een postkantoor (in dit pand gevestigd tot 1911), koffiebranderij en carbidfabriek en richtte in 1912 de eerste busdienst van Usquert naar Groningen op; deze bestond slechts 13 jaar. In 1932 werd het bedrijf overgenomen door M. Timmer, die in dit pand een winkel, grossierderij en postkantoor had. Tegenwoordig heeft het pand uitsluitend een woonfunctie.

De winkelwoning is gelegen op de wierde van Usquert op de hoek van de Kerkstraat en de Torenstraat. Deze straten bezaten vroeger een winkelfunctie, die nu echter verdwenen is. Aan de zuid- en westzijde van het voorhuis ligt een smalle strook grond, waarin aan de westzijde een linde. De tuin wordt van de openbare weg gescheiden door een niet-origineel ijzeren hek op een gemetseld muurtje.


Omschrijving

WINKELWONING bestaande uit een VOORHUIS en ACHTERHUIS.

Het één bouwlaag hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op rechthoekige plattegrond is opgemetseld in rode baksteen op een iets naar voren springend trasraam en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte geglazuurde Friese golfpannen; twee gemetselde schoorstenen op de nokken met kap; houten makelaar; kroonlijst. De gevels worden geleed door H-vensters, met geel glas in het bovenlicht, onder een segmentboog met kalkzandstenen aanzet- en sluitstenen en boogtrommel waarin gekleurde tegels en onder de onderdorpel een muizetandlijst van rode baksteen. De topgevels hebben strakke houten windveren en een opklimmend fries van gele baksteen.

De entree bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (zuidgevel) waarin twee openslaande houten paneeldeuren met decoratieve gietijzeren rasters; in het bovenlicht glaspapier; drie treden hoge stoep van hardsteen en gietijzer waarnaast een ijzeren hek. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters. In het dakvlak boven de entree een dakkapel, beëindigd door een houten fronton, onder een plat dak, waarin twee T-vensters.
Aan de oostgevel bevindt zich de serre onder plat dak op een trasraam van rode baksteen afgezet met bruine geglazuurde steen; goot op houten klossen; vensters met roedenverdeling waarin deels geel glas; aan de voorzijde twee niet-originele serredeuren; de rechterzijde is dichtgezet. Boven de serre een vierdelig venster.

Het ACHTERHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een iets naar voren springend trasraam afgezet met een decoratieve band en wordt gedekt door een wolfdak, tegen een rechte topgevel, met zwarte Friese golfpannen; één schoorsteen op de nok aan de zuidzijde; makelaar met windveer op de nok aan de noordzijde; decoratief fries van kalkzandsteen en rode baksteen. De gevels worden geleed door identieke H-vensters als in het voorhuis.

In de topgevel van de zuidgevel een H-venster en vlechtwerk in de top. In de westgevel drie H-vensters, de winkelpui en niet-originele garagedeuren. Het verticale venster en de twee paneeldeuren met bovenlicht in de winkelpui worden omlijst door bakstenen pilasters, waarin gekleurde geglazuurde tegels en een fries met verdiepte vlakken; stoep van één tree; voor de etalage een ijzeren railing. In het dakvlak een dakkapel onder een flauw hellend zadeldak, waarin twee halfronde houten deuren onder een rollaag; in de zijkanten een rond venster met roedenverdeling. De achtergevel (noordgevel) is vernieuwd.

In de oostgevel (oudbouw circa 1600) in de hals een vierruits venster; in de zuidgevel van het achterhuis drie halfronde venster en een nis onder één rollaag, in de oostgevel een H-venster; in de zuidgevel van de krimp een houten deur en twee zesruits vensters onder rollaag, in de oostgevel vier negenruits vensters onder rollaag en segmentboog.

Kenmerken

  • Locatie: Usquert - Kerkstraat 8
  • Plaats: Usquert
  • Bouwjaar: 1899

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer