Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Nutsbedrijf

Architectuur
toon vergroting Nutsbedrijf
toon vergroting Nutsbedrijf
toon vergroting Nutsbedrijf

Het verdiepingloos KANTOORGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen; twee gemetselde schoorstenen; overkragende houten goot. De gevels worden geleed door staande vensters met ijzeren roedenverdeling onder een strek.

Aan de voorgevel (zuidzijde) drie staande vensters en in de top een rond venster met ijzeren roedenverdeling met rondom een rollaag.

Aan de westzijde twee openslaande opgeklampte houten deuren, waarin centraal een rond venster, onder een strek en een niet-origineel venster (vroeger deur). Aan de rechterzijde een venster en de entree, bestaande uit een houten deur waarin glas onder een strek; gemetselde stoep. Aan de linkerzijde in de krimp twee houten opgeklampte deuren.

In de beschoten top van de achtergevel (noordzijde) een opgeklampte houten deur, waarboven een katrol. Aan de linkerzijde een gemetselde muur, waarin een houten deur met ijzeren gehengen, die het pompgebouw met het kantoor verbindt.

In de oostgevel rechts vier staande en drie liggende vensters; links een smal en een klein verticaal vensters.

Het verdiepingloos, onderkelderde POMPGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen onder een samengestelde kap waarop zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen; overkragende houten goot. De gevels worden geleed door staande vensters onder een strek en ronde vensters met rondom een rollaag, beide met ijzeren roedenverdeling.

Aan de voorgevel (westzijde) twee houten opgeklampte deuren onder een strek waarin centraal een rond venster en waarvoor een gemetselde stoep; in de top een rond venster.

Centraal in de noordgevel een risalerende topgevel waarin drie staande vensters en in de top een rond venster; ijzeren ladder. In de oostgevel een rond venster. In de zuidgevel drie staande en twee ronde vensters.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de ijzeren spantconstructie, de twee compressoren en windketels en de drie pompen.

Kenmerken

  • Locatie: Usquert - Streeksterweg 81
  • Plaats: Usquert
  • Bouwjaar: 1941-1943

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer