Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Werk- woonhuis

Architectuur
toon vergroting Werk- woonhuis
toon vergroting Werk- woonhuis
toon vergroting Werk- woonhuis

Voormalige WINKELWONING, met in de winkelpui een baksteen met het jaar 1893. De timmerman/aannemer bij de bouw was F.A. Rubertus. Waarschijnlijk is meteen na de Tweede Wereldoorlog het pand als woning in gebruik genomen. Het in Ambachtelijk-traditionele trant opgetrokken pand met Eclectische elementen, ligt ingebouwd tussen twee andere panden, direct aan de Hoofdstraat van Uithuizen. Aan de achterzijde heeft het een kleine tuin, waarin een schuurtje staat onder een samengesteld lessenaarsdak dat buiten de bescherming valt vanwege te weinig kwaliteit.


Omschrijving

Deels onderkelderde WINKELWONING opgetrokken in roodbruine baksteen op een trasraam van donkere klinkers, dat onder de winkelpui is afgezet met een rand siermetselwerk. Het wolfdak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, heeft twee gemetselde schoorstenen op de nok, een kroonlijst aan de voorzijde en een mastgoot aan de andere gevels. De voorgevel (zuid) wordt op de begane grond voor de helft in beslag genomen door een winkelpui met omlijsting. De pui bestaat uit een groot T-venster met getoogd bovenlicht met glas-in-lood strips en een getoogde portiek met plafond met pleisterdecoraties, met daarin aan weerszijden een H-venster en een deur (niet origineel), alle met getoogd bovenlicht met glas-in-lood strips. In de portiek een hardstenen stoep en twee bakstenen met in de ene de initialen van de opdrachtgever, Wed. P.K.J. en in de andere het jaartal 1893. Links van de winkelpui twee schuifvenster met bovenlicht met glas-in-lood strips onder een segmentboog met gepleisterde sluitsteen. In de topgevel met vlechtwerk en sierankers, twee getoogde T-vensters onder een rollaag met gepleisterde sluitsteen.

De oostgevel is blind en heeft muurankers en gemetselde klossen onder de mastgoot. De noordgevel heeft vier vensters (niet origineel) en in de met vlechtwerk en muurankers uitgeruste topgevel twee zaadvensters onder een rollaag. De westgevel heeft een samengesteld venster (niet origineel).

Kenmerken

  • Locatie: Uithuizen - Hoofdstraat West 69
  • Plaats: Uithuizen
  • Bouwjaar: 1893

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer