Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Molen

Architectuur
toon vergroting Molen
toon vergroting Molen
toon vergroting Molen

Koren- en pelmolen De Liefde
Mennonietenkerkstraat 15, Uithuizen

Geschiedenis
Reeds in 1499 is er sprake van windrecht te Uithuizen en tussen 1536 en 1566 wordt de molen te Uithuizen zes keer vermeld. In 1621 is er sprake van de Mollenwijrde waarop de standerdmolen staat. Deze molen had vervolgens diverse eigenaren en in 1808 was dat Machiel Cornelis Mulder. Een koopcontract uit 1859 vermeldt: Eene wind koornmolen en de daarbij staande zogenaamde chercherswoning, en eene Behuizinge en schuur, met de vaste beklemming, totaal 7.000,00. Koper werd toen Klaas Westerdijk die de molen later verkocht aan H. Mulder. Deze liet de standerdmolen in 1866 afbreken en vervangen door een nieuwe achtkante bovenkruier met stelling, de huidige molen De Liefde. De molenberg waarop de oude molen stond, werd toen een meter afgegraven.
Nadat de laatste beroepsmolenaar in 1986 de molen aan de gemeente verkocht, volgde in 1992-1994 een ingrijpende restauratie.
De feestelijke her-ingebruikneming vond op 11 mei 1994 plaats.
De molen is nu een rijksmonument en is als enige van de vier molens die er in de 19de eeuw in Uithuizen hebben gestaan overgebleven.
De molen is maalvaardig en wordt beheerd door een vrijwillig molenaar.

Een Groninger molen
De molen De Liefde is een typisch Groninger molen. Dit is te zien aan enkele goed waar te nemen specifieke kenmerken zoals lisenen in de acht hoeken van de stenen onderbouw, stellingschoren met schrankschoren (kraaienpoten), dubbele stelling-deuren, zelfzwichting op de roeden (wieken) en de nationale driekleur op de kroonlijst (de bovenste rand onder de kap).
De molen heeft een bovenschijfloop (rondsel), een uitzondering in de provincie Groningen, waar de andere molens (m.u.v. Molen Edens in Winschoten en de standerdmolens te Bourtange en Ter Haar) van een bonkelaar zijn voorzien.
In de kap ligt de zware, ca. 6 meter lange gietijzeren as, gegoten in 1902, no. 100, fabricaat J. M. de Muinck Keizer te Martenshoek.

Koren- en pelmolen
In de molen werd vroeger zowel gemalen als gepeld. Door het malen verkreeg men (volkoren) meel en door het pellen van gerst ontstond gort. Voor malen en pellen werden verschillende stenen gebruikt. De beide pelstenen zijn nog wel aanwezig, maar zijn niet meer in gebruik. Gemalen wordt er nog af en toe met een koppel kunststenen.
Onderin de molen staat de maalstoel met een koppel kleine maalstenen (wolfjes) waarmee bij windstilte op motorkracht werd gemalen.
Een van de legeringsbalken op de waaierzolder is een kruisplaat, afkomstig van de oude standerd-molen, de dubbele kepen voor de verbinding met de tanden van de buitensteekband zijn duidelijk te zien.
In de molen zijn vijf zolders, t.w. de waaierzolder, stellingzolder, steenzolder, luizolder en de kapzolder.
De beide stalen roeden hebben een lengte van 21 m. De stelling bevindt zich op een hoogte van 7 meter.
De molen stond vroeger buiten het, toen nog kleine, dorp en heeft twee inrijpoorten, waardoor de boeren met hun paard en wagen vol zakken met graan aan de ene kant naar binnen en aan de andere kant weer naar buiten konden rijden. De gebogen rijbaan van klinkers is nog in de molen aanwezig.

Openingstijden
Wanneer de molenwimpel is uitgehangen en/of de molen draait, is hij open voor bezoekers.
De molen is elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Voor een bezoek op andere dagen is het mogelijk een afspraak te maken via 0595 43 26 29 / dehaan9@kpnmail.nl

Bron: folder De Liefde, B.D. Poppen 1-3-2013

Kenmerken

  • Locatie: Uithuizen - Mennonietenkerkstraat 15
  • Plaats: Uithuizen
  • Bouwjaar: 1866
  • Gebouwtype: Molen

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer