Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Kerkgebouw

Architectuur
toon vergroting Kerkgebouw
toon vergroting Kerkgebouw
toon vergroting Kerkgebouw

Het huidige kerkje – volgens een gedenksteen stond er in 1635 al een kerkje in Borgsweer- is gebouwd in 1881 in de zogenaamde Waterstaatsstijl. Het is een zaalkerkje met rondboogvensters. Het muurwerk is geleed door pilasters. De toren dateert uit 1859.

Na een storm in 1972 raakte het kerkje in verval. Omdat het enige café ook nog dichtging, dreigde het dorp zijn ontmoetingspunt kwijt te raken. In 1981 werden initiatieven ontplooid om de leefbaarheid in het dorp te behouden. De stichting Nicolaas Gillot, genoemd naar de laatste predikant van Borgsweer, kocht het kerkje in 1983 van de kerkvoogdij; het doet nu dienst als dorpshuis, trouwlocatie en kerk.

Het interieur van het zaalkerkje is eenvoudig. Uit het oude kerkje is de preekstoel met klankbord en trap uit 1756 bewaard gebleven en het Van Oeckelen-orgel uit 1880 (met één klavier en zeven registers).
In de toren hingen twee klokken. Eén ervan werd in 1943 door de Duitsers gevorderd; wanneer de andere verdwenen is, is niet bekend. Sinds 1960 hangt er weer een ‘nieuwe’ klok uit 1627.
Op het kerkhof bevinden zich nog veel oude zerken; onder de houten vloer in de kerk liggen ook zerken.


Bron: Monumentaal Delfzijl, Stichting Cultureel Erfgoed gemeente Delfzijl, 2012

Kenmerken

  • Locatie: Borgsweer - Borgsweer 36
  • Plaats: Borgsweer
  • Bouwjaar: 1859 (toren) 1881 (kerk)

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer