Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Nieuwe sluis

Architectuur
toon vergroting Nieuwe sluis
toon vergroting Nieuwe sluis
toon vergroting Nieuwe sluis

SCHUTSLUIS (1870/1906) bestaande uit een BUITENSLUISHOOFD, een BENEDENSLUISHOOFD en een SCHUTKOLK.

Het BUITENSLUISHOOFD heeft bakstenen sluiswanden afgezet met natuurstenen dekstenen, die schuin oplopen in het talud van het dijklichaam, waarin een drietal puntdeuren; houten ebdeuren met loopbrug en leuning (1976); houten vloeddeuren (1980) met loopbrug en leuning; houten stormvloeddeuren (1957) met loopbrug en leuning; aan de zuidzijde dubbele schotbalksponningen. Aan weerszijden een betonnen trap met niet-originele ijzeren balustrade; een plaquette waarin gegraveerd "Waterschap Oldambt 1870" en de namen van de bestuurders; een ijzeren bedieningsmechanisme dat met ijzeren I-profielen met de ebdeuren is verbonden. Tussen de vloed- en stormvloeddeuren een niet-originele ophaalbrug.

Het BENEDENSLUISHOOFD heeft gesinterde bakstenen sluiswanden, afgedekt met natuurstenen dekstenen, waarin geklonken stalen eb- en vloeddeuren. Op de vloeddeuren een loopbrug met leuning van geklonken ijzeren profielen. Aan weerszijden een ijzeren bedieningsmechanisme en een natuurstenen trap van acht treden. Aan de westzijde een natuurstenen monument op een niet-originele bakstenen onderbouw, waarin gegraveerd het bouwjaar 1906 (herplaatst in 1984).

De SCHUTKOLK heeft aan de zuidzijde wulfmuren en kubbestijlen (wanden van ijzeren stijlen waartussen verticale troggewelven van rode baksteen) en aan de noordzijde niet-originele wanden

Kenmerken

  • Locatie: Termunterzijl - Plankpad , Mello Coendersbuurt
  • Plaats: Termunterzijl
  • Bouwjaar: 1870 (buitenhoofdsluis) 1906 (benedenhoofdsluis)

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer