Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Werk-woonhuis

Architectuur
toon vergroting Werk-woonhuis

WINKELWONING gebouwd in 1921 in opdracht van banketbakker O.J. Scherphuis waarin Amsterdamse School-invloeden te herkennen zijn. De winkel is nog steeds in gebruik als banketbakkerij. Allee aan de oostzijde, de ingang voor goederen, is de gevelindeling enigszins gewijzigd.

Het pand is centraal gelegen in het beschermde stadsgezicht van Appingedam op de hoek van de Solwerderstraat en de Stationsstraat en ligt met de achterzijde aan het Damsterdiep.

Omschrijving

De uit twee bouwvolumes bestaande, twee bouwlagen hoge, deels onderkelderde WINKELWONING op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een gepleisterd trasraam (uitgezonderd de oostzijde); twee muizetandlijsten op de begane grond ter hoogte van het kalf en onderdorpel van de vensters, waartussen groene baksteen; decoratief bakstenen fries (uitgezonderd de oostzijde). Het volume aan de noordzijde, waarin de winkel, wordt gedekt door een plat dak en het volume aan de zuidzijde wordt gedekt door een zadeldak met plat dak waarop leidekking; overkragende houten goot op klossen; drie gemetselde schoorstenen. De gevels worden geleed door H-vensters met in het bovenlicht gekleurd glas-in-lood onder een betonnen latei.

De entree van de winkel aan de noordwestzijde wordt geaccentueerd door een afgeschuinde hoek aan de zijkanten omlijst door een muizetandlijst die eindigt in een boven het dakvlak uittorende bakstenen pijler; houten paneeldeur waarin glas met halfronde zijlichten met bovenlichten; koperen railing. Aan weerszijden van de afgeschuinde hoek een etalageraam omlijst door betonnen gedecoreerde pilasters onder een betonnen latei, waarop geschilderd `Banketbakkerij H. Koenen Banketbakkerij'. Boven de entree en etalagevensters H-vensters.

Aan de noordzijde een samengesteld H-venster waarboven een drie-zijdige erker met drie H-vensters ondersteund door een betonnen plaat op consoles en aan de bovenzijde houten beschot. Aan de linkerzijde een betonnen brievenbus.
Aan de westgevel van het zuidelijk gelegen bouwvolume vier H-vensters.

Aan de zuidzijde in het souterrain vijf H- en één T-venster, alle zonder gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten; op de begane grond twee samengestelde H-vensters; op de eerste verdieping twee samengestelde zesruits vensters.

Aan de oostzijde links een keldervenster met houten luik en een niet-origineel venster. Centraal een houten deur waarin glas onder een betonnen latei; betonnen stoep. Boven de deur twee smalle niet-originele vensters. Aan de rechterzijde drie H-vensters, waaronder een keldervenster met diefijzer.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de woonkamer het decoratieve balkenplafond en de schouw met geglazuurde zwart/blauwe tegels, in de hal de houten bordestrap met gesneden motieven.

Kenmerken

  • Locatie: Appingedam - Solwerderstraat 48
  • Plaats: Appingedam
  • Bouwjaar: 1921

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer