Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Buste dr.ir. Johan van Veen

Kunst
toon vergroting Buste dr.ir. Johan van Veen
toon vergroting Buste dr.ir. Johan van Veen
toon vergroting Buste dr.ir. Johan van Veen

Bronzen borstbeeld op een zwarte stenen zuil van dr. Ir. Johan van Veen, ontworpen door beeldhouwer Onno de Ruijter uit Meppel.
Johan van Veen (Uithuizermeeden, 21 december 1893 - Den Haag, 9 december 1959) was waterstaatskundig ingenieur. Hij was de geestelijke vader van het Deltaplan en wordt ook gezien als grondlegger van de Eemshaven, die in de achtertuion van zijn geboorteplaats is aangelegd.
De Ruijter vervaardigde het beeld in opdracht van de Vrienden van Johan van Veen.

Johan van Veen, een Groninger boerenzoon en secretaris van de Stormvloedcommissie waarschuwt rond 1950 dat tientallen kilometers dijk te zwak zijn. Hij wordt genegeerd. Een nieuwe directeur bij Rijkswaterstaat toont in 1951 wél belangstelling. Van Veen krijgt opdracht zijn plan voor een verkorte kustlijn uit te werken. Op 29 januari 1953 dient hij zijn idee voor een veilig Nederland achter de dijken in. Op 1 februari 1953 breken de dijken…Het Deltaplan van John van Veen wordt pas na zijn dood definitief afgerond. Evenals zijn plan voor een diepzeehaven in Groningen; de Eemshaven.

Het personage Joost van Ven in de debuutroman 1953 van Rik Launspach, verschenen in 2009 en datzelfde jaar verfilmd als De Storm, is geïnspireerd op Johan van Veen.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer