Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Jan Boer

Kunst
toon vergroting Jan Boer
toon vergroting Jan Boer
toon vergroting Jan Boer

Er is een straat in Rottum naar hem vernoemd. Jan Boer (1899-1983), Grunneger dichter en schriever, staat er op zijn geboortehuis op de hoek Kloosterweg/Jan Boerweg. Op het muurtje voor de vrijstaande eenkamerwoning aan de Kloosterweg 17 staat zijn borstbeeld. Een markante kop, geplaatst ter gelegenheid van de viering van zijn honderdste geboortedag. Het beeld ‘kijkt’ naar het geboortehuis. Het beeld staat op een bakstenen sokkel, die deel uitmaakt van de muur van het kerkhof. Op de sokkel een bordje met opschrift: Nô bis weer thoes? uit het gedicht Dörpke in zun uit de bundel Hoes en Hof, 1951.
Het beeld werd ontworpen door kunstenaar Greet Jaspers-Grottendieck, in opdracht van dochter Ina Bouwsema-Boer en zoon Hiepko Boer. Zij schonken het aan de gemeente Eemsmond.

De vrijstaande eenkamerwoning aan de Kloosterweg 17, één van de kleinste huisjes in Groningen, speelde een rol in een van schrijfsels van Jan Boer. Gedichten van zijn hand staan op borden verspreid door het dorp. Poëzie, geïnspireerd door het land rondom Rottum.

Kenmerken

Realisatie

  • 1999

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer