Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken A box of ideas

Kunst
toon vergroting A box of ideas
toon vergroting A box of ideas
toon vergroting A box of ideas

Het paviljoen van de Irakese architect Zaha Hadid is een soort staande doos die aangetast wordt door grillige gaten en vreemde, langgerekte vormen. A box of ideas is een typisch voorbeeld van het deconstructivisme: een verzamel¬naam voor chaotisch ogende en gefragmenteerde archi¬tectuur met vaak scheve daken, vloeren en wanden. De achterliggende gedachte van deze postmoderne stijl is om de verwarring en onzekerheid van de samenleving te vertalen naar bouwkunst.

Het paviljoen bevond zich niet altijd in Appingedam. Het dankt zijn ontstaan aan het 950-jarig bestaan van de stad Groningen. Ter gelegenheid hiervan organiseer¬den de gemeente en het Groninger Museum in 1990 de manifestatie What a wonderful World! Music Videos in Architecture. Aan vijf internationale architecten werd gevraagd een paviljoen te ontwerpen om videoclips te vertonen. De keuze viel daarbij op architecten die zich al eerder met de relatie architectuur-media hadden beziggehouden: Peter Eisenman (New York), Zaha M. Hadid (Londen), Coop Himmelblau (Wenen), Rem Koolhaas (Rotterdam) en Bernard Tschumi (New York/Parijs).
De keuze van het museum voor clips was opmerkelijk; de filmpjes waren destijds een vrij jong fenomeen, bedoeld om zoveel mogelijk platen te verkopen. Het werd op zijn zachtst gezegd niet door iedereen als Hoge Kunst beschouwd. Het Groninger Museum trad met What a wonderful World! buiten zijn muren en trok een breed en enthousiast publiek aan.
Na afloop van de succesvolle manifestatie werden drie paviljoens afgebroken. Het paviljoen van Coop Himmelblau kreeg een plek in de haven van Delfzijl en het bouwsel van Zaha Hadid kwam in 2008 terecht in Appingedam. Beide paviljoens zijn eigendom van Groningen Seaports.

Kenmerken

Realisatie

  • Gerealiseerd in 1990 en herbouwd in 2008.

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer