Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Boerderij

Architectuur
toon vergroting Boerderij
toon vergroting Boerderij
toon vergroting Boerderij


Boerderij en Museum Møhlmann
Westersingel 102-104 9901 GK te Appingedam


Deze boerderij, fraai en rustiek gelegen aan het Damsterdiep, is een mooi voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit de 2de helft van 19de eeuw. In dit rijksmonument is het Museum Møhlmann gevestigd.

De 47 meter lange kop-hals-rompboerderij met geschakelde bijschuur is in fasen gebouwd tussen 1840 en 1870. Het voorhuis werd in 1862 gebouwd als rentenierswoning in opdracht van K.K. Groenweg sr. in een sobere Ambachtelijk-traditionele stijl. Het deels onderkelderde, symmetrische voorhuis is opgetrokken in rode baksteen en afgedekt door een schilddak met op de nokken twee gemetselde schoorstenen. Centraal in de voorgevel is de entree geplaatst bestaande uit een houten paneeldeur met daarin een decoratief gietijzeren paneel met bovenlicht. Links van de gietijzeren stoep in natuursteen gegraveerd `K.K.G. sr. 1862' en rechts `K.K.G. sr. R.K.C.'.
In 1890 werd de hoofdschuur aangebouwd die middels een hals, die asymmetrisch is geplaatst ten opzichte van de schuur, met het voorhuis werd verbonden. De aangebouwde bijschuur stamt uit omstreeks 1850. Na 1929 fungeerde de boerderij als timmerbedrijf en werd het voorhuis intern verbouwd tot twee woningen. Na de oorlog werden in de noordgevel van de hoofdschuur nieuwe vensters geplaatst.
Het geheel is nog deels omgracht en ligt op een kavel van een kleine halve hectare met een oprijlaan en (slinger)tuin waar eveneens 14 bomen als monument zijn aangewezen.
Het pand is bijzonder vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur, waaronder de tochtdeur in de hal voorzien van gekleurd glas-in-lood.

Op dit paradijselijke perceel is in de grote schuur en de bijschuur museum Møhlmann ondergebracht, een particulier museum voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst. Het museum is zonder enige subsidie of steun opgezet door de realistisch werkende schilder Rob Møhlmann (1956) en zijn vrouw Laura (1949-2010). De lijfspreuk van het museum is: kunst die wat voorstelt. Ze zijn in 1999 met het museum begonnen in Venhuizen en is sinds 2008 gevestigd in "De Muzeheerd" aan de rand van Appingedam.
Het Museum herbergt drie vaste collecties: de Canto Collectie, de Møhlmann Collectie-1 (werken van hedendaagse realisten en figuratieven) en de Møhlmann Collectie-2 (werken van de schilder zelf). Daarnaast worden op jaarbasis zo'n drie tentoonstellingen georganiseerd, waaronder de jaarlijks terugkerende Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling. Al met al zijn er doorlopend rond de 400 kunstwerken te zien.
Meer informatie: www.museummohlmann.nl


Kenmerken

  • Locatie: Appingedam - Westersingel 102-104
  • Plaats: Appingedam
  • Bouwjaar: 1850
  • Gebouwtype: boerderij

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer