Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Arsenaal (Kantoor van Rederij Koninklijke Wagenborg)

Architectuur
toon vergroting Arsenaal (Kantoor van Rederij Koninklijke Wagenborg)
toon vergroting Arsenaal (Kantoor van Rederij Koninklijke Wagenborg)
toon vergroting Arsenaal (Kantoor van Rederij Koninklijke Wagenborg)

De gebouwen in de Markstraat (de even nummers) behoren toe aan rederij Koninklijke Wagenborg. Het eerste gebouw staat op de plek waar ooit het vermaarde hotel 'De Beurs' heeft gestaan; daarnaast stond het voormalige loods- en belastingkantoor.
De drie gebouwen zijn in 2009 omgebouwd tot één kantoor.

In het gedeelte van het loodskantoor herinneren restanten van het arsenaal of kruithuis nog aan de oude vesting Delfzijl.
Na de opheffing van de garnizoensplaats werd het arsenaal bestemd voor de belastingdienst en het loodswezen. Door inzet van de Bond Heemschut is het arsenaal van de slopershamer gered en vervolgens ingepast in de nieuwbouw van het kantoor in 2009 (architectenbureau Jongsma / Dijkhuis, Delfzijl). Deze uitbreiding van het kantoor geeft de voormalige munitiekamer een museaal karakter.

In het arsenaal heeft de tjalk Liberté (vrachtschip gebouwd in 1908 door de grondlegger van de rederij Wagenborg) een vaste ligplaats gekregen. Bijzonder aan de plaatsing van de tjalk in het nieuwe gebouw is, dat het schip lijkt te drijven door het gebruik van glazen vloerplaten ter hoogte van de waterlijn.

Verder zijn vondsten, die bij de verbouwing zijn gevonden en de scheepsmodellen van de rederij te bezichtigen

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer