Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Pension Delfzijl

Architectuur
toon vergroting Pension Delfzijl
toon vergroting Pension Delfzijl

In de Franse tijd worden de gemeenten ingesteld. Het nieuwe gemeentelijke apparaat heeft een onderkomen nodig. Aanvankelijk, nog in 1806, werd dit gevonden in het arsenaal. Jan Cornelis Borst was de eerste maire of burgemeester van Delfzijl. Later in 1811, onder burgemeester L.J.S. Du Celliée, was het gemeentehuis gevestigd in de Landstraat, bij een weduwe die waarschijnlijk een café had. Tot 1899 zetelde het gemeentebestuur in Hotel De Beurs aan de Marktstraat. Het is niet bekend wanneer het gemeentebestuur zich hier vestigde. Op de locatie van Hotel De Beurs werd later het eerste kantoor van Wagenborg gebouwd.

In 1899 krijgt Delfzijl een eigen gemeentehuis. Het is een statig pand met een kleine open ruimte ervoor. Het ontwerp was van gemeenteopzichter K. Klassens. Het pand telt twee verdiepingen.

Dit gemeentehuis is tot 6 mei 1936 in gebruik geweest. De laatste burgemeester in dit pand was L.H. van Julsingha. In 1937 werd het huidige gemeentehuis aan de Buitensingel in gebruik genomen. Het oude gemeentehuis is nu in gebruik als pension.

Kenmerken

  • Locatie: Delfzijl - Oude Schans 9
  • Plaats: Delfzijl
  • Bouwjaar: 1899

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer