Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Heroes

Kunst
toon vergroting Heroes
toon vergroting Heroes
toon vergroting Heroes

Delfzijl, een havenstad met uitgestrekte industrieterreinen is bezig met het aanpassen van de stad aan de eisen van de toekomst. Naast woonwijken krijgen ook industrieterreinen een opknapbeurt. Een onderdeel van het plan is het inpassen van kunst in het gebied.

Beeldend kunstenaar Anne Hildrink uit Kloosterburen werd door Groningen Seaports en de gemeente Delfzijl gevraagd een schetsvoorstel te maken voor Farmsumerpoort. Vanwege de grootte van het terrein vroeg ze Lambert Kamps deze opdracht samen met haar op te pakken. Het idee was om met beide rotondes die op het terrein aanwezig zijn iets te gaan doen. Hilderink ontwierp het kunstwerk van a naar b voor de rotonde aan het einde van de Koperweg. Kamps ontwierp Heroes voor de rotonde van de Houtlaan/Hogelandsterweg.

Op de rotonde staan deze drie metershoge borstbeelden van Nederlandse zeehelden. Twee daarvan bezochten Delfzijl. In 1591 bezocht Prins Maurits de haven met een vloot van 150 schepen. In 1665 deed Admiraal Michiel Adriaansz. De Ruyter de haven aan. Hij was met een West Indische vloot op weg naar het vaderland, maar kon door de oorlog met Engeland geen Hollandse haven bereiken. Hij wist dat de Engelse vloten op hem loerden. Hoewel hij, noch een van zijn kapiteins ooit op de Eems waren geweest, besloot hij zijn kostbare vloot in Delfzijl veilig thuis te brengen. De vloot werd met het losbrand van geschut verwelkomd.

Om dit feit te herinneren zijn de hoofden van deze helden op een rotonde geplaatst en kijken ze je strak aan wanneer je deze nadert. Het ontwerp van Kamps bestaat uit drie losse borstbeelden van de helden. Zowel de voor als de achterzijde is een aangezicht van het gezicht van de figuur. De beelden zijn vervaardigd van polyurethaan schuim omkleed met een stevige laag polyester, die gewapend is met glasmatten. De metershoge beelden zijn zo geplaatst dat je vanuit iedere aanrijdrichting in het gezicht kijkt van een van de figuren. Er zijn geen achterkanten, dat houdt in dat ieder figuur gespiegeld wordt en zodoende twee keer met het gezicht wordt afgebeeld.
De kunstenaar heeft in zijn kunstwerk geprobeerd een herkenbaar en sprekend beeld te creëren dat een plaats in de harten van de Delfzijlsters moet veroveren. Op deze manier weten veel inwoners van de stad deze plek te vinden en zo ook de ingang naar het industrieterrein.
De rotonde is op een vergelijkbare manier afgewerkt als de overige rotondes in de Hogelandsterweg, zo vormen ze een eenheid. Ingezaaid met wilde bloemen en bolgewassen. De kunstenaar heeft gekozen Paaseiland achtige situatie waar de beelden in de wilde natuur staan. Deze eenvoudige situatie vindt de kunstenaar goed passen bij Delfzijl, nuchter “zet daar maar neer” en ze zijn niet meer weggehaald.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer