Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van René de Boer

De Helling

Delfzijl - De Helling

De Poort

Wagenborgen - Familie Bronsweg

Knop Hosta

Delfzijl - Jachtlaan,

afdrukken Kaap Noord

Kunst
toon vergroting Kaap Noord
toon vergroting Kaap Noord
toon vergroting Kaap Noord

Deze robuuste corten-stalen poort kwam tot stand in 2001 en werd het jaar daarop geplaatst als markering van het noordelijkste punt van het vasteland van Nederland, de Emmapolderdijk, bij Noordpolderzijl. Het kreeg daarom de naam: Poort Kaap Noord. Het staat daar in weer en wind met een prachtig uitzicht over het Wad en biedt een plek tot rust en bezinning.

Poorten komen vanaf 1990 regelmatig voor in het werk van beeldhouwer René de Boer. Het gipsen schaalmodel voor de poort dat hij in 1995 maakte, diende als uitgangspunt voor verschillende objecten. Begin 2001 begon René de Boer dit schaalmodel tien keer groter in corten-staal uit te voeren. Zo ontstond de Poort Kaap Noord.

De voet van dit beeld bestaat uit een driehoekige vorm met ongelijke zijden van ongeveer twee en halve meter, met ronde hoeken. Op deze driehoek is een kleinere ongelijkzijdig driehoek geplaatst, ook met ook afgeronde hoeken en een hoogte van 22 centimeter, waardoor treden ontstonden. Op de bovenste driehoekige vorm staan drie ronde zuilen van twee meter hoogte. Deze zijn opgebouwd uit elk vier segmenten die organisch in elkaar passen. De delen van de zuilen die tegenover de punten van de driehoek staan zijn organisch van vorm. Bovenop de zuilen ligt een organisch gevormde driehoekige vorm van ruim veertig centimeter hoog met in het midden een doorgang naar de hemel.

Kenmerkend voor de poorten van René de Boer is dat zij van drie kanten toegankelijk zijn, waardoor er een binnenruimte ontstaat. De vierde doorgang bevindt zich aan de bovenzijde, die de functie lijkt te hebben van een transitorium. Bij het betreden van de binnenruimte van de poorten wordt de blik onherroepelijk naar boven gezogen waar de hemel blinkt.

Kenmerken

Realisatie

  • 2002

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer