Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Postduif

Kunst
toon vergroting Postduif
toon vergroting Postduif
toon vergroting Postduif

In 1956 verzorgde Johan Dijkstra de versiering van de betonnen luifel boven de ingang van het nieuwe stationspostgebouw te Groningen. De eenvoudige voorstelling is direct herkenbaar: een postduif met gespreide vleugels en een brief in zijn snavel. Het gebouw werd in 1987 gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe hoofdkantoor van de PTT (nu KPN). De luifel kwam in het bezit van de Stichting Johan Dijkstra, die haar overdroeg aan de gemeente Delfzijl ter herplaatsing aan een geschikt gebouw.
Tot het eind jaren ’60 van de vorige eeuw besteedde Johan Dijkstra veel tijd aan het uitvoeren van een aanzienlijk aantal opdrachten voor monumentaal werk; merendeels gebrandschilderde ramen, maar ook enkele wandschilderingen en mozaïeken. In de naoorlogse jaren beleefde de monumentale kunst een bloeiperiode. Er werden veel nieuwe gebouwen opgericht ter vervanging van de in de oorlog verloren gegane bouwwerken, waarbij ook de nodige aandacht aan de decoratie ervan werd gegeven. De in 1950 opgerichte Stichting Kunst en Bedrijf bemiddelde vaak bij opdrachten voor monumentaal werk, waarvan het aantal sterk toenam na de invoering in 1951 van de zogenaamde percentageregeling. Daarbij werd bepaald dat een vastgesteld percentage van de bouwsom van rijksgebouwen moest worden aangewend voor de verfraaiing ervan. Om een zo goed mogelijke samenwerking met opdrachtgevers te bewerkstelligen werd eind 1952 besloten tot de oprichting van de ‘Vereniging van beoefenaren van monumentale kunst’. Dijkstra was één van de kunstenaars die werden benaderd om dit initiatief te ondersteunen.

Bron: Johan Dijkstra 1896-1978, Mieke van der Wal, e.a. Waanders uitgevers, Zwolle, Stichting Johan Dijkstra, Groningen, 1996

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer