Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van Jaap van Meeuwen

Kedellapper

Uithuizen - Blink

afdrukken ...en Liudger deed Bernlef zien...

Kunst
toon vergroting ...en Liudger deed Bernlef zien...
toon vergroting ...en Liudger deed Bernlef zien...
toon vergroting ...en Liudger deed Bernlef zien...

Voor de kerk van Usquert staat een kunstwerk met daarop twee figuren afgebeeld. Onder de afbeelding staat te lezen …en Liudger deed Bernlef zien….
Deze voorstelling verwijst naar een bijzondere gebeurtenis dat in de buurt van Usquert plaats moet hebben gevonden en een grote invloed heeft gehad op de verspreiding van het Christendom in dit gebied. Op zijn tocht door de Groninger Ommelanden ontmoette de missionaris Liudger in 787 de heidense bard Bernlef op de wierde van Helwerd. De blinde Bernlef, naar vermoed geboren in Warffum, was in de wijde omgeving bekend als volkszanger en dichter. Volgens de overlevering deed Liudger Bernlef het licht zien, zowel letterlijk als figuurlijk. Liudger moest verder om ook de rest van Noord-Groningen te kerstenen, maar voordat hij vertrok leerde hij Bernlef een paar psalmen om zijn werk voort te zetten.

Het werk van Jaap van Meeuwen (1958) valt grofweg uiteen in grote sculpturen gemaakt van schroot, plastieken van brons en zijn tekeningen. De ijzeren beelden hebben een totaal andere vormentaal dan de bronzen. Het is meer assemblage, na eerst langdurig zoeken naar bruikbaar ijzer, bij boeren en schrootverwerkers en constructiebedrijven. Elk procedé heeft zijn eigen soort afval. Het resultaat is uniek. Je kunt ook gemakkelijk groot werken. Het materiaal is betaalbaar, het lassen is zelfs eenvoudiger geworden en de beelden zijn ook zonder bescherming een lang leven beschoren. Ook is een goede coating mogelijk, met aluminiumverf wat de levensduur vereeuwigt.

Kenmerken

Realisatie

  • 1998

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer