Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van Chris Verbeek

Vogels

Appingedam - Alberdaweg.

Zonder titel (Zeilen)

Termunterzijl - Plankpad

afdrukken Ede Staal

Kunst
toon vergroting Ede Staal
toon vergroting Ede Staal
toon vergroting Ede Staal

Op de dijk staat dit kunstwerk, in de volksmond al omgedoopt tot ‘de Paal van Staal’. Het 10 meter hoge, op een vuurtoren lijkend monument is gemaakt van staal, en staat er ter nagedachtenis aan de in 1986 overleden Groninger zanger en componist Ede Staal. De tekst die rond de paal naar boven kronkelt, is het eerste couplet van Staals lied Credo - Mien bestoan. Een ander citaat uit datzelfde lied luidt:
Ik mis dij nait mer bie mie binnen, t Wordt kolder om mie tou, En in mien menselekhaid vroag ik mie of, woarom zo jong, zo gauw?.
Het roestige staal staat voor het weerbarstige stemgeluid van Ede en het toplicht symboliseert zijn bakenfunctie voor het Groningstalige lied. Het monument is sober gehouden en dat past bij het karakter van Ede Staal.
Het beeld is er gekomen op initiatief van de gemeente Delfzijl, als eerbetoon aan de wijze waarop Ede Staal bijdroeg aan het uitdragen van de Groninger taal en cultuur, ook buiten de provincie Groningen. Ede Staal werd 44 jaar en ligt in Delfzijl begraven.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer