Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van Marte Röling

De vier Koninginnen

Uithuizermeeden - Eemshavenweg/Borkumweg

Duiven

Uithuizen - Dingeweg

Monument Groot Bronswijk

Wagenborgen - Familie Bronsweg

afdrukken Wapperkunst

Kunst
toon vergroting Wapperkunst
toon vergroting Wapperkunst
toon vergroting Wapperkunst

Wie aan vlaggen denkt, ziet de zee, strandpaviljoens, de haven en natuurlijk boten voor zich. De vlag als kleurig symbool voor een land, maar ook als baken, sein of vreugdeteken. De vlag als kleurig symbool voor een land, maar ook als baken, sein of vreugdeteken.
Sinds 1997 wordt de dijk tussen het Eemshotel en de haven gedurende de zomermaanden opgesierd door vijf bijzondere vlaggen: in plaats van de bekende driekleur wapperen hier kunstwerken aan de masten. Initiatief tot de ‘Wapperkunstgalerie’ werd genomen door de gemeente Delfzijl, de Culturele Raad, IVAK de Cultuurfabriek en het Waterschap Eeems-Zijlvest. Zij formuleerden criteria en gaven bekendheid aan dit kunstproject, dat zo mooi past in deze omgeving. Het leidde tot een twintigtal reacties van kunstenaars uit het hele land.
De beeldhouwer en schilder Marte Röling put voor haar werk vaak inspiratie uit het Groninger land met zijn weidse ruimte, de eindeloze horizon en de hoge luchten. Voor de Wapperkunstgalerie maakte zij vijf vlaggen met afbeeldingen van kleurige luchten, de zon en de maan. Het gegeven ‘vlaggen’ is voor Röling niet nieuw; in haar werk komt het herhaaldelijk voor. Zo ontwierp zij voor de Rijksuniversiteit Groningen een beeld, dat ook de vorm van een banier aanneemt. Die kan, in tegenstelling tot de Delfzijlse vlaggen, echter niet wapperen.
Op de vlag van de Delfzijlse kunstenaar Dina Belga prijken, hoe kan het anders, rozen. Al heel lang is zij gefascineerd door deze bloem, die daarom een telkens terugkerend motief in haar werk vormt. Belga vond dat de plek op de dijk een zonnige, warme en vrolijke bijdrage nodig had en koos daarom voor een type roos dat daaraan voldeed: de ‘Tequila Sunrise’. Deze roos past volgens haar bij onze tijd en bij het nieuwe elan van Delfzijl.

Bron: Kunst aan de kust; buitenbeelden in en om Delfzijl, E. R. Bouma en C. ten Bruggencate. Uitg. van de Culturele Raad Delfzijl, 1999.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer