Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van Rissinus D. Meijer

Oorlogsmonument

Woldendorp - H. Berrelkampstraat 1

afdrukken Twee in elkaar gestrengelde vissen

Kunst
toon vergroting Twee in elkaar gestrengelde vissen
toon vergroting Twee in elkaar gestrengelde vissen
toon vergroting Twee in elkaar gestrengelde vissen

Kunstwerk gaat in zomer van 2024 in opslag i.v.m. herontwikkeling locatie.

Bijna onopvallend staat op de hoek van de Klipperlaan een sculptuurtje in het gras. Het, als gevolg van weersinvloeden, enigszins groen uitgeslagen werkje, verbeeldt op eenvoudige wijze twee in elkaar gestrengelde vissen. Geplaatst op een halve boog vormen ze door de verstrengeling een cirkel. Het beeldje is van de hand van de Groninger beeldhouwer Rissinus Meyer.
De vormgeving van de vissen suggereert een eeuwig durende beweging door het ontbreken van begin en eind. Doordat de bedoelingen van de kunstenaar en opdrachtgever niet geheel duidelijk zijn, kan deze beweging met twee zaken in verband worden gebracht. Wanneer de vis hier moet worden gezien als symbool voor Christus, verwijst het naar het eeuwigdurende christelijke geloof en leven dat je verwerft door in hem te geloven. Anderzijds kan de vis hier worden uitgelegd als symbool van de zee, de belangrijkste bron van inkomsten voor Delfzijl en omstreken. Het omgaan met de zee als elementaire inkomstenbron werd zeker in vroegere tijden in een voortdurende beweging van vader op zoon doorgegeven.
Los van het gegeven dat de juiste interpretatie van de twee ineengestrengelde vissen niet valt te achterhalen, kan er wel worden geconcludeerd dat het een bijzonder beeldje betreft. Vooral door de eenvoudig maar zeer zorgvuldig gekozen vormgeving bezit het een bekoorlijkheid die de beschouwer zeker niet kan ontgaan.

Bron: Kunst aan de kust; buitenbeelden in en om Delfzijl, E. R. Bouma en C. ten Bruggencate. Uitg. van de Culturele Raad Delfzijl, 1999.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer