Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Maigret

Kunst
toon vergroting Maigret
toon vergroting Maigret
toon vergroting Maigret

Gewapend met bolhoed, cape en pijp staat de wereldberoemde meesterspeurder Maigret aan het Damsterdiep in Delfzijl. Peinzend lijkt hij alle feiten van een nog niet opgeloste misdaad op een rijtje te zetten.
De Franstalige Belgische schrijver Georges Simenon (1903-1989) strandde in 1929 tijdens een zeereis met zijn kotter Ostrogoth in Delfzijl. Hier, vermoedelijk aan de stamtafel in ‘het Paviljoen’ bij de haven, ontsproot tijdens het wachten op de reparatie de wereldberoemde personage aan zijn brein. Het resulteerde in het eerste Maigret-verhaal, getiteld Pietre-le-Letton (Maigret en de onbekende wreker). In dezelfde periode deed hij inspiratie op voor zijn roman Un Crime en Hollande (Maigret in Holland). Het verhaal speelt zich af aan de oevers van het Damsterdiep in Delfzijl en was de eerste Maigret-roman die in 1931- toen nog onder het pseudoniem Georges Simenon- in Nederland verscheen.

In 1966 bood uitgeverij Bruna de gemeente Delfzijl het beeld aan van kunstenaar Pieter d’Hont, gecreëerd naar de personage van de acteur Jan Teuling die op de Nederlandse televisie de rol van Maigret speelde. De onthulling werd verricht door Georges Simenon. Bij de bijeenkomst waren ook vier buitenlandse tv-vertolkers van Maigret aanwezig.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer