Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van Bas Lugthart

Flat-Land-Shape

Wagenborgen - N362

afdrukken Eeuwig water

Kunst
toon vergroting Eeuwig water
toon vergroting Eeuwig water
toon vergroting Eeuwig water

Aan de rand van het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie te Weiwerd staat, goed zichtbaar vanaf de openbare weg, een grote schematisch vormgegeven mensfiguur. Tegen deze gestalte kruipt een winterharde klimop omhoog. Hiermee willen de kunstenaars de symbiose van mens en natuur aangeven. Ondanks zijn speciale positie blijft de mensen altijd deel uitmaken van de natuur; jij moet hiermee een evenwicht zien te vinden.
Het water, waar de mens verantwoordelijkheid voor draagt en waaruit hijzelf voor tachtig procent bestaat, komt tot uitdrukking in de glasheldere kristal die de figuur torst. Drie golvende neonlijntjes in kristal gloeien om beurten aan en uit. Zij verwijzen naar een bepaalde bacteriesoort die in rioolwater aanwezig is.
Het beeld draagt de titel Eeuwig water en verwijst in vorm en inhoud dus sterk naar de plek waar het gerealiseerd is. Het is een van de kenmerken van het kunstenaarsduo Blok en Lugthart. Het duo werkt ook graag met open constructies, die als grafische tekens tegen de lucht afsteken. Dit kenmerk zien we terug in een ander beeld dat Lugthart in 1988 maakte voor het zandstrand van Termunterzijl.

Bron: Kunst aan de kust; buitenbeelden in en om Delfzijl, E. R. Bouma en C. ten Bruggencate. Uitg. van de Culturele Raad Delfzijl, 1999.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer