Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van Hans Mes

Verloren toren-Heveskes

Heveskes - Oosterhorn

Verloren toren-Weiwerd

Weiwerd - Heemskesweg

afdrukken Een zee van kunst

Kunst
toon vergroting Een zee van kunst
toon vergroting Een zee van kunst
toon vergroting Een zee van kunst

Toen de gemeente Delfzijl plannen ontwikkelde om het bestaande gemeentehuis uit te breiden met een nieuwe vleugel, werd er een opdracht uitgeschreven voor een kunstwerk in of bij de nieuwbouw. Wens van de gemeente was daarbij dat het beeld iets van de geschiedenis of de actuele situatie in Delfzijl zou verbeelden.

De Groninger beeldhouwer Hans Mes hield in zijn ontwerp terdege rekening met de architectuur van de nieuwe vleugel. Hij schiep een ruimtelijk zeegezicht, opgebouwd uit drie onderdelen die binnen en buiten, oud en nieuw, in een visuele en inhoudelijke samenhang brengen.
Drie zuilen van verschillende lengte, opgebouwd uit zeskantige basaltblokken, verwijzen naar de dukdalven in de haven, die de grens tussen land en zee afbakenen. Vijf langgerekte, uit wit graniet gehouwen vormen liggen als gestolde schuimkoppen op de zwarte treden van de entree. De bezoeker loopt als het ware door de ruwe branding naar de ingang. Zeven bronzen meeuwenvliegen buiten langs de gebogen vliesgevel en worden, samen met de lucht, gereflecteerd door het spiegelglas. In de hoge en ruime vestibule zet het beeld zich voort met nog meer meeuwen. Hun abstracte, ruwe vormgeving suggereert dynamiek. Qua vormen, kleuren en materiaal is het beeld zo gebonden aan het wonen en werken in Delfzijl.

Bron: Kunst aan de kust; buitenbeelden in en om Delfzijl, E. R. Bouma en C. ten Bruggencate. Uitg. van de Culturele Raad Delfzijl, 1999.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer